>

Saturday, October 7, 2017

5 Syarat Mendapat Kesan Optimum Daripada Rutin Senaman Anda

Malas bersenam punca diabetes, kegemukan, emosi celaru dan punca kepada kebanyakan penyakit kronik.

Selain itu, senaman memberikan kesihatan yang hebat kepada otak, tulang dan jantung. 3 elemen yang sangat penting dalam diri kita

Tapi, ramai orang senaman tapi tak dapat manfaat maksimum dari senamannya.

Senaman tapi masih gemuk?
Senaman tapi masih sakit?


Apa 5 syarat untuk kita dapat kesan optimum dari senaman? Jom kita tengok :

1. Kekal konsisten
Pilih senaman yang kita suka dan buat secara konsisten. Berenang atau briskwalk atau swimming. Apa sahaja asalkan kita suka dan buat secara konsisten.

2. Senaman yang cukup
The Centers for Disease Control and Prevention mencadangkan kita bersenam sekurang-kurangnya 2.5 jam seminggu. Tak perlu buat terus 2.5 jam. Sekali buat, 10-15 minit dah cukup. Cuma, pastikan total adalah 2.5 jam seminggu.
3. Tingkatkan denyutan jantung /nadi
Pilih senaman yang meningkatkan denyutan nadi. Kalau senaman, tapi, jantung tak pun mengepam dengan lebih laju, tak berkesan la tu. Contoh macam berjalan tapi perlahan. Cuba berjalan cepat. Tapi sebenarnya, senaman yang berkesan untuk ini adalah senaman kardiovaskular atau aerobik. Ia bantu meningkatkan peredaran darah yang membawa nutrien ke seluruh tubuh.

4. Angkat berat
Sangat baik untuk membina lean body mass (jisim tubuh tanpa lemak) dan juga menguatkan tulang semakin kita menghadapi penuaan
5. Ambil suplemen dengan berkesan
Nutrien yang sangat penting adalah multivitamin dan protein yang baik. Pilih protein yang memiliki extra branch-chained amino acid seperti leusine

Mulakan sekarang. Mula sikit, jangan agresif, yang penting konsisten
Sifat nature tubuh kita adalah bergerak. Bukan duduk membatu


Jom cergas!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salam sayang;
me.me/farihah.surijunior
wasap.my/+60192282147

No comments: