>

Monday, July 3, 2017

SEJAK USIA 14 TAHUN SAYA TIDAK PERNAH MEMINTA WANG DARI PARENTS, WANG SAKU SAYA ADALAH DARI BISNES DAN DALAM SEMUA BISNES SAYA, BISNES SHAKLEE LAH YANG PALING MUDAH

Pagi ni saya nak share kisah Shaklee seorang Engineer di Syarikat minyak gergasi di Malaysia. Seorang ibu dan seorang Leader yang api semangatnya tidak pernah padam. Senior Coordinator Jeslynn Seow. 

Masa saya nak bagi hadiah untuk Ramadhan hari tu, bulan April, dalam semua leaders Coordinator ke atas, Jess saja sorang Chinese. Orang lain semua dapat Telekung SK, Jess dapat kain pasang batik lukis. Masa wasap dengan Jess dia cakap "Terima kasih Maktok bagi hadiah, saya dah dok terfikir-fikir apa nak buat dengan Telekung SK πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚" Business Shaklee ni tiada sempadan kaum mahupun sempadan geografi. Sesiapa pun boleh berjaya di bawah upline mana pun. Bisnes ini adil untuk semua. Eh panjang pulak intro, jom baca apa kisah Mommy J

>>>>>>

Nama saya Jeslynn Seow Lee Lee. Boleh panggil Jess, Lee Lee Or Mommy J. I have 2 kids; my boy 3 tahun and sorang baby girl 1 tahun.

I am a fulltime Cost Control engineer
I own a baby shop (managed by my sister) 
I am a breastfeeding Peer Counselor
I am a Senior Coordinator in Shaklee.


Dulu saya tak suka supplements. Takde la sampai anti supplements tapi memang tak pernah amik. Kenapa nak amik supplements kalau dah sihat? Janji masih sihat and masih look sweet 18, malas la nak amik supplements 😜

Lepas saya lahirkan anak kedua at the age of 30, the feeling and tiredness is totally different with my firstborn.Sangat letih! Sakit belakang, penat sangat nak bangun menyusu anak, kulit makin kusam and kering. Macam horror sangat πŸ™ˆ

Pastu masa tu la Munirah and Ita duk promote Shaklee kat FB wall diorg. Menyampah pon ada tapi makin lama, makin terpikat pulak! lol. Masa terpikat tu promo Vivix. Lepas tanya Munie, OMG mahal nya Vivix 🀣🀣🀣

Barang berkualiti mesti harga mahal kan! Terus simpan niat nak cuba Vivix. Bulan berikutnya promo Ostematrix. Haaaa memang saya tengah cari Calcium & Breastfeeding supplements. Saya activate FREE membership in August 2016 with breastfeeding set. 


Lepas tu Munie ajak buat business. Mula-mula malas tapi nak jugak Munie masukkan saya dalam group Whatsapp RYG. Semangat gila tengok kak Cip and leaders RYG bagi coaching and motivational post everyday. Lepas tue semua duk tunjuk bonus masing masing. Tak tahan weiii 🀣

Semua bonus 4-5 angka. Masa mula-mula masuk bonus Jess cuma RM92. Betul ka buat Shaklee ni boleh dapat bonus 4-5 angka? πŸ€”

Saya nak cabar diri saya sendiri!

Masuk September 2016, terus set target nak pulun and rank up SV. Promo pon best masa tu, ESP and Vita C. Saya rank up on 30 September dengan sorang jer anak business 600 guv. 

Tengok bonus RM1,800 ! Rasa macam tak percaya boleh dapat 4 figures. The business is real! Then, Jess set target nak achieve 5 figures in a year πŸ’ͺ🏻

Syukur sangat, setelah pulun habis-habisan 9 bulan, I made my very first 5 figures income in May 2017! Kalah gaji engineer kat Petronas yang Jess dah kerja 8 tahun πŸ˜†

My SHAKLEE JOURNEY:

Aug 16 - SID
Sept 16 - SV
Oct 16 - Sen SV 1 point
Nov 16 - Sen SV 1 point & Car Stage 1
Dec 16 - Coordinator & Car Stage 2
Jan 16 sampai sekarang - Senior Coordinator & Car Stage 3 Fast Track

My Great Shaklee Team!

Doakan Jess cepat naik Key Codi kayy 😊

Mula mula rasa agak susah and I almost give up jugak sebab macam susah nak grow my team. Munie and Ita banyak ajar cara branding and cara iklan

Tipu la kan kalau tak pernah rasa down kan? Kalau down and rasa penat, cepat-cepat cari mak or nenek. Tanya pendapat, curhat kejap, lepaskan perasaan haha. 

I always pray to the God and set my intention

"Saya nak membantu team saya, anak cucu cicit saya untuk mencapai bonus 4 angka andai diberi peluang dan kepercayaan"

I always try my very best in everything I do. Kalau dah buat, kena buat sampai jadi. 

Winners don't quit, they persist till the last drop πŸ’§ 

I am super excited bila Jess layak dapat 1 ticket untuk Libra Cruise Krabi-Phuket trip for the previous cycle! Tak pernah lagi naik cruise sebab slalu rasa mahal giler naik cruise. Terharu menangis bile layak dapat 1 ticket. Thank you so much for the blessings.

MY TEAM:

I am so happy and proud of my team. Walaupon team saya kecik tapi I will try my very best to build quality leaders. Itu amanah yang diberi when they decided to join my team. So, as long as they have the effort and passion, I will always do my best to guide and train them
TGG sekarang ada:

✅2 Coordinators
✅2 Senior Supervisors
✅10 Supervisors
✅2 Car Bonus Achievers

MY BIG WHY

Anytime when I rasa down or lemah semangat, I will think of my BIG WHY. 

Jess nak resign from my permanent job,  venture into business and have MORE TIME WITH FAMILY & KIDS ! 

My real PASSION is doing business and my DREAM is to a great businesswoman.

I have started doing business at the age of 14. Masa saya mula mula masuk SAINA (SM Sains Pokok Sena, Kedah), tiba tiba my dad kena paksa resign. My mom pula fulltime housewife without any working experience. Then my dad ada some problem tak boleh kerja so my mom keluar cari kerja.

 Masa tu takda experience apa apa so terpaksa jadi syampoo sales girl berdiri dari 10am - 10pm promote syampoo and berebut sales dengan anak anak muda lain. Then she worked as a Beauty Consultant for almost 15 years.

Memang family saya miskin sangat masa tu. Orang call family pakai operator tapi kalau saya pakai operator, mak tak nak jawab sebab kena bayar mahal πŸ™ˆ 

Kadang kadang nampak kawan makan nasik lemak kat kantin sedap gile tapi tahan jer la sebab takde duit pocket huhu. 

So saya NEKAD nak cari pocket money sendiri. Tak nak amik duit family. Saya call kilang roti High 5 dekat alor star and mintak diorg hantar ke SAINA. Untung 1 roti tu seposen (sesuai sgt dengan nama skolah masa tu Seposen 🀣). 

Ramai gak yang beli so memang syukur la ada jugak income. Pastu malam2 gi kantin amik nasik lemak jual as supper dekat hostel. Untung 30 sen sebungkus. Pastu kadang2 kluar masa weekend beli stock Maggi and keropok jual time weekend haha. 

Cukup la for some pocket money nak makan sedap sedap and duit tambang bus nak balik rumah dekat Sg Petani.

Dekat UTP plak jual prepaid cards, tolong bawak budak gi Ipoh jadi Uber driver, kerja part time sales girl hari Sabtu and Ahad, tulis artikel untuk jual, jual Tshirt haha and macam macam lagi laa. 

Syukur sangat sebab kerja part time pon tak kacau result. Jess graduated from UTP in Bachelor of Mechanical Engineering with CGPA 3.96. I need to make my parents proud of me so tak boleh study main main.
And I have been enjoying doing business since then. Percaya tak kalau Jess cakap, Jess tak pernah mintak pon satu sen dari my family since umur 14 tahun. I worked hard for what I want. Whenever I see opportunity I will not let it go. At least I akan cuba untung dulu sebelom fail haha

THANK YOU SHAKLEE

Shaklee has given me lots of things. I am healthier and happier with Shaklee. Sekarang memang tak tinggal langsung supplements especially #vivix

With Shaklee business, I am able to give my parents and family FREE supplements every month.

With Shaklee business, I am able to make more people jadi sihat and cantik.

With Shaklee business, I am able to be with so many positive people. Jess jadi lebih positive, suka tolong orang, suka bersedekah, suka bagi motivasi dekat orang

Thank you Shaklee

Thank you Master Kak Eha, Master Kak Nor Fahana Jutawan Muda Master Kak Hasifah Ryg, Bakal Master Ita Athirah Ahmad, Upline terhebat Munirah Mohd Ali RYG, MRG, VDG and all my anak anak cucu cicit piut and all

Jom sama sama focus in Shaklee business and excel! Antara banyak banyak business, rasanya Shaklee paling senang 😜

TIPS from Mommy J
πŸ”₯ Never Give Up
πŸ”₯ Set your target and plan dengan mak business 
πŸ”₯ Apply semua teknik yang diajar leaders
πŸ”₯ Banyakkan softsell and bercerita
πŸ”₯ Selalu create the "WHY". Why should customer buy from me? Apa keistimewaan saya?
πŸ”₯ Berdoa banyak2 agar dipermudahkan untuk close deal bila customer PM
πŸ”₯ Banyakkan memberi dari menerima. Jangan kedekut nak bagi coaching, bersedekah, buat charity. Jangan kedekut dengan mak ayah

My favorite quote yang slalu Jess share dengan anak business;

"Aim for the Moon, even if you miss, you will still land among the stars"

Start small, aim High, finish BIG πŸ”₯

Building your future with Shaklee, let's Shaklee !
Mommy J
www.wasap.my/6019-21169800
Senior Coordinator 
Fast Track Car Bonus Achiever
Founder of The Go Getters (TGG)

No comments: