>

Tuesday, November 8, 2016

11 PESANAN ASAS UNTUK IBU HAMIL :)

Assalamualaikum & Salam sejahtera!Belum jumpa, dah jatuh cinta! Macam tu lah Ibu dan baby yang dikandung, kan? Degupan jantung bayi adalah kekuatan ibu. Tendangan manja bayi adalah kegembiraan Ibu.

Tapi proses kehamilan, kelahiran dan berpantang kadangkala boleh menjadi terlalu menyedihkan, memenatkan dan mendukacitakan. Kenapa? Apabila luka tidak pulih sepenuhnya, jahitan terkoyak semula, bayi tak Sihat, ibu tak Sihat, makanan yang tidak berkhasiat dan lain-lain faktor.

Ketika ini atau sebelum terjadinya situasi begini, pastikan anda

1. Berbincang dan terangkan pada suami tentang situasi yang bakal dihadapi dan keperluan anda


2. Untuk anda yang hamil anak rapat-rapat, semasa hamil, minta dan galakkan suami anda untuk rapat dengan anak. Supaya apabila kehadiran bayi baru, si abang/kakak sudah biasa lebih manja dengan ayah

3. Selalu berfikiran positif dan berdoa agar semuanya baik-baik belaka4. Jangan skip Vitamin B-Complex. Selain membekalkan asid folik yang sangat penting untuk pertumbuhan bayi, ia juga merupakan vitamin anti-stress dan penenang.


5. Jaga pemakanan dan ambil makanan ikut piramid makanan

6. Jika anda menghadiri kursus berkaitan keibubapaan, kelahiran dan sebagainya, libatkan suami, hadirlah bersama-sama

7. Beli keperluan anda dan bayi awal. Sekitar awal 3rd trimester. Jangan stress dan tergopoh gapah di akhir waktu

8. Banyakkan membaca Al-Quran dan berzikir untuk ketenangan hati

9. Jika anda memiliki anak yang agak besar, latih dia membantu membuat kerja rumah

10. Kemas beg hospital dan standby dalam kereta sejak usia kandungan 7 bulan.


11. Mohon suami, Ibu, bapa, anak-anak selalu doakan anda Sihat dan selamat. Kadang-kadang, doa hati-hati yang bersih dan menyayangi kita Allah maqbulkan

Hamil, bersalin dan berpantang boleh menjadi sangat menggembirakan jika kena pada gayanya. Selalu positif dan hidup ceria untuk anda menjalaninya dengan lebih mudah.

Saya? Tentunya Shaklee membantu memberikan keceriaan dan tenaga berpanjangan. Oh ya, saya nak kongsikan juga pengalaman rakan-rakan yang mengamalkan Shaklee.Bagaimana sebenarnya nutrisi yang baik boleh membantu kualiti dan kemudahan proses kehidupan kita. Jom baca :)


Hubungi Fazie : +60133566554


Hubungi Dr. Cip : +60123400780 atau Zeti +60123635898


Hubungi Syaheda : 013 636 6742Tidak keterlaluan jika saya katakan, set hamil-berpantang-menyusu Shaklee adalah bantuan yang wajib dimiliki oleh semua ibu untuk mengembalikan kekuatan dan kesihatan tubuh.

Semua sharing ini adalah daripada pengalaman peribadi. Ikhlas tau :)

Ok, esuk sambung lagi.

Thanks for reading!

Salam sayang dari SID kesayangan anda ❤
Master Farihah | 019 228 2147

No comments: