>

Wednesday, July 15, 2015

Setia di zon selesa atau sebaliknya?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Usia 12 tahun perkahwinan, inilah kali pertama kami tidak menyertai kesesakan lalu lintas pulang berhari raya. Pengalaman paling buruk seingat saya tersangkut di Tanjung Malim dalam 3 jam. Masa tu anak bongsu buang air besar, harum semerbak satu kereta. Nak pengsan pun ada. RnR jauhhh lagi, belum nampak bayang signboard.Awal perkahwinan, kami cuma memiliki kereta kancil 850cc manual. Masa tu tak ada lagi lebuhraya LPT. Balik ke Kuala Terengganu kena masuk Pekan Karak, seingat saya 12 jam lebih baru sampai kampung. Lepas beraya di Terengganu, balik pulak Kedah, pun rasanya dalam 10-12 jam, masa tu tak ada lagi jalan pintas, kena masuk pengkalan hulu. Pernah sekali, kereta kancil kami dihimpit lori trellar panjang, dan kami terpaksa masuk ke bahu jalan. Terbabas masuk ke lubang dan tayar pancit. Saya dengan baby, bertahan dalam kereta. tak boleh keluar, malam gelap sangat, suami keluar, tukar tayar kereta. Bayangkan jack naik kereta dengan saya dan baby di dalam. Berat gila kot. ohoi !Itulah pengalaman. Yang menyebabkan kami berusaha keluar dari comfort zone. Habis pengajian Sarjana, saya mendapat kerja yang agak baik. Kami tukar kereta kepada Toyota Avanza. Perjalanan balik kampung, lebih selesa. Alhamdulillah. Pun begitu, hati kami berhasrat untuk balik menetap di salah sebuah kampung, jadinya berulang-alik hanya ke satu kampung, jimat masa dan tenaga.Dari situlah, Allah lorongkan kami untuk mengusahakan Shaklee Online. Pendapatan yang lebih dengan hidup yang lebih selesa. Tak lupa, dapat memberi lebih kepada orang lain. Shaklee Online ini akhirnya membolehkan saya meletakkan jawatan dan bekerja fleksibel dengan Shaklee. Dan, seterusnya pada tahun ini, kami mampu tinggal di kampung dan tiada lagi penyertaan kami dalam kesesakan lalu lintas di musim perayaan :)

Hidup ini pilihan. Jika kita ada pilihan yang lebih baik, apa salahnya kita mencuba. Target kami untuk berpencen muda, Allah izinkan. Tapi, semuanya dengan izin Allah dan sedikit usaha dari kami. Bekerja makan gaji bagi saya, sangat baik. Guru, Doktor, Jururawat dan sebagainya adalah diperlukan untuk negara. Tapi, jikalah anda seperti saya, suka bekerja tetapi inginkan pencen awal, pulang ke kampung dan menjaga ayah dan ibu atau lain-lain impiannya, Shaklee ada caranya.Saya menjalankan perniagaan ini hanya berpejabatkan komputer riba dan telefon pintar. Tanpa sewaan premis mahupun lot perniagaan. Ianya hanya semudah itu. Yang lebih penting adalah hati yang cekal, mengatur langkah dan menghadapi kerenah manusia alam maya. Jadikan gadget anda benar-benar penjana wang kepada anda.

Dengan Shaklee, ianya bukan sahaja penjana wang, malah juga penjana pahala apabila dunia online tanpa sempadan ini mengizinkan kita membantu orang lain untuk lebih sihat dan memiliki pendapatan yang lebih baik.Ini anak-anak Shaklee saya, leaders, dulunya mereka hanya pengguna Shaklee, seperti saya pada awalnya, akhirnya keseronokan berkongsi produk yang hebat dan kesan menakjubkan kepada mereka, telah menyebabkan mereka serius dengan bisnes Shaklee. Kini, kami bersama-sama membantu lebih ramai menjana pendapatan dari rumah. Boleh juga menghubungi mereka untuk anda mulakan usaha menambahbaik kesihatan dan kewangan :

Puan Aina Fazlina, Office Manager, Usia 33 tahun. Menetap di Kuala Lumpur

Ustazah Badrul Asiyah, pendidik di sekolah kerajaan di Perlis

Puan Leen, Kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia di Putrajaya

Puan Siti Shakila, pendidik di sekolah di Kangar, Perlis

Puan Fazida Wani, Kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat di Ipoh, Perak

Puan Asmaniza, guru cemerlang, menetap di Changlun, Kedah
012 443 0929


Puan Farwizah, guru di Pasir Mas, Kelantan
019 902 7834


Noorhafiza. Dulu Pegawai Kewangan, kini sepenuh masa dari rumah dengan bisnes Shaklee Online
012 529 9013

Solehah Maryam, di Terengganu, pendakwah dan trainer, kini sepenuh masa dengan Shaklee
013 902 0247

Aini Mumtaz (tudung peach), sepenuh masa dengan Shaklee, juga hanya dari rumah :)
019 527 0512

Naimah Abu Kasim, Petronas HR Officer, Balok Kuantan
019 986 0204

Nur Najmah, Pegawai Kewangan / Akauntan, menetap di Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur
012 351 6473

Natrah Mohamad, Graduan Sarjana, kini sepenuh masa dengan Shaklee, hanya dari rumah :)
011 2701 6822

Puan Kartini, Jururawat di Hospital Balik Pulau, Pulau Pinang


Zeti Akhtar, Pegawai di DBKL, Kuala Lumpur
012 363 5898


Master Nini Nisrin, dahulunya Research Officer HUSM, kini Surirumah dengan Shaklee Online sebagai bisnes utama. Tanpa premis kedai, hanya di kediaman sahaja
014 506 8306


Master Ummu Durrah, yang telah berpencen awal pada usia 29tahun dari jawatan tetap kerajaan, dan mengusahakan Shaklee Online, tanpa premis kedai
018 665 3683

Apa yang saya usahakan ini, caranya mungkin berbeza dengan perniagaan tradisional tetapi matlamatnya sama. Bisnes adalah untuk menyelesaikan masalah orang lain. 

Anda yang berminat untuk mengusahakan Shaklee sebagai sumber pendapatan utama atau sampingan, boleh menghubungi saya :

Email : farihah.abukasim@gmail.com
WhatsApp / Telegram / sms : 019 228 2147

Take it or leave it? You decide :)