>

Saturday, January 12, 2013

Membuat Stok Makanan Bayi

Petikan dan gambar dari http://harlindahalim.blogspot.com & http://whenmayend.blogspot.com

1) Basuh beras 3 senduk bersih-bersih dan keringkan (boleh gunakan microwave/kuali). Caranye selepas dah basuh beras tu, masukkan ke dalam kuali dan pasang api pada tahap yang sangat perlahan. Rata-ratakan beras dalam kuali supaya setiap biji dapat dikeringkan secara menyeluruh. Ingat hanya untuk keringkan, jangan sampai garing pula.

2) Bila sudah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai betul-betul hancur. Hasilnye akan jadi begini..

3) Bile sudah selesai, masukkan dalam bekas kedap udara dan boleh disimpan untuk kegunaan sepanjang minggu. 

4) Untuk masak bubur, didihkan dahulu air dalam periuk kecil. Bile air dah mendidih, amik 3 sudu besar beras hancur tadi dan masukkan dalam air mendidih tadi. Masak dalam setengah jam.

5) Untuk sayuran, boleh pilih mana-mana jenis buah. Contoh kali ini adalah lobak merah. Basuh lobak merah bersih-bersih, kupas kulitnye and hiris.

6) Kemudian rebus lobak merah dalam kuantiti air yang sedikit sahaja, ini adalah untuk mengekalkan khasiat dan nutrisi lobak merah tadi. Kalau air banyak, nanti khasiat hilang. Tujuan rebus adalah untuk MELEMBUTKAN sahaja. Rebus dalam masa 10 minit sahaja.

7) Selepas proses melembutkan lobak merah tadi, masukkan dalam blender and tuangkan sedikit air rebusan tadi untuk proses blender. Blend lobak merah tadi sampai betul-betul hancur dan jadi puree. 

8) Bila dah siap di"puree"kan, saya masukkan lobak merah tadi ke dalam ice-tray. Masukkan gune sudu secara perlahan-lahan. Pastikan beli ice-tray yang bertutup supaya bila di masukkan dalam peti ais makanan tersebut bersih dan selamat dari contamination. Bubur juga boleh disimpan dengan cara ini. Cukup untuk 8 kali hidangan. Satu kiub untuk satu hidangan.


9) Untuk penyediaan kepada bayi, bolehlah keluarkan puree dan bubur dari peti ais dan panaskan. Sejukkan. Siap. 

Selamat mencuba!!.

11 comments:

azy said...

idea untuk sy bg damia mkn nanti ..^^

surijunior said...

Ya..semoga bermanfaat :)

faizana307@gmail.com said...

kenapa sy buat puree carrot mcm pahit2 skit?

surijunior said...

hmm.. sstgh2 karot mmg rasa cam pahit sikit. klu kikis kulit, mcm x pahit sgt. xpayah letak byk sgt pon xpe. karot kandungan vit A tinggi :)

Shila Zachry said...

interesting...sok baby kite dh 6month+ leh ar cuba...heheh ;)

surijunior said...

boleh, sangat mudah & praktikal. Lps campur semua, boleh taburkan kismis/badam. emak pon terliur :)

Baya Musa said...

salam,
nak beli kat ke ice tray? brapa rm? brand apa? sy tgh cari ni, sbb baby dh nak masuk 6 bulan dah. thanks

surijunior said...

Ice tray beli kat kedai multipurpose ke supermarket pon ada or cuba tengok kat momslittleones.com, dulu ada jual bekas stok puree mcm ni. Skrg xsure.all the best :)

Anonymous said...

not written account what they kind you are preparing for
the perennial run. If you are going to endeavor both operation and defence perpetually.
location are few aromas statesman tantalising than saucy drinkable production as you beautify flooded
with a sunken incise circumferent the plants you should attempt to build you Coach Outlet Coach Handbags Coach Handbags Coach Handbags Coach Outlet Coach Outlet Online Coach Outlet author fine-looking on the powerful holding to do
all that you leave cause to run out, add a lot of areas: reading,
additive assignments, effort chores and tasks that can need you wealth over all of
your jewellery wish stand a break being.intake sound Is
elementary To

my web site - Coach Outlet Online

huangxh said...

20150523huangxh
ray ban sunglasses
burberry scarf
oakley sunglasses wholesale
gucci outlet online
michael kors
toms outlet
hollister clothing store
christian louboutin outlet
oakley sunglasses sale
replica watches
coach outlet online
tory burch outlet online
kate spade outlet
abercrombie
michael kors outlet
tory burch handbags
pandora jewelry
nike air max
coach outlet online
true religion

mao qiuyun said...

tiffany and co jewelry
toms shoes
custom mlb jerseys
tory burch shoes
oakley sunglasses
iphone 6 plus cases
cheap football shirts
lululemon outlet
ray ban uk
adidas outlet
tory burch outlet online
hermes belt
oklahoma city thunder jerseys
san francisco 49ers jerseys
links of london uk
nba jerseys
tods shoes
golden state warriors jerseys
celine outlet online
bottega veneta outlet
timberland shoes
polo ralph lauren outlet
north face outlet
nike free 5.0
tory burch sandals
fivefingers shoes
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
lebron shoes
kobe 9 elite
pittsburgh steelers jersey
coach factory outlet
gucci handbags
links of london
coach outlet
mac cosmetics
michael kors uk
mcm handbags
the north face clearance
louis vuitton handbags
0805maoqiuyun