>

Monday, December 10, 2012

Resepi Makanan Bayi (Puree)

Fruit Puree
Bahan-bahan: 
1.Epal/Pear 
2.Susu Ibu/Susu Segar/Air Masak

Cara Penyediaan:
Potong buah kecil-kecil atau boleh juga rebus buah. Bila dah lembut, sejukkan. Kemudian buangkan kulit. Kisar buah bersama-sama susu ibu atau susu segar atau air masak sehingga halus. Boleh terus dimakan atau boleh bekukannya.

Mango puree



Vegie puree
1.Lobak merah/Brokoli/Ubi kentang 
2.Susu Ibu/Susu Segar/Air Masak
Cara Penyediaan:
Potong sayur kecil-kecil. Rebus. Bila dah lembut,sejukkan. Kemudian buang kulit. Kisar sayur bersama-sama susu ibu atau susu segar atau air masak sehingga halus. Boleh terus dimakan atau boleh bekukannya.



Pumpkin puree

Green pea puree

Chicken / Meet Puree
1. Ayam/Daging yang telah dibuang tulang (dipotong kecil-kecil)
2. Stock ayam/daging yang dibuat sendiri
Cara Penyediaan:
Rebus ayam/daging (boleh juga dicampur dengan lobak merah). Angkat bila sudah mendidih. Sejukkan seketika. Sedia untuk dikisar. Campurkan sedikit stock ayam/daging. Siap, boleh dimakan dan dibekukan.


Stok untuk dibekukan di simpan sepertimana penyimpanan EBM. Labelkan setiap bekas. Puree ada yang boleh tahan 3 bulan dan ada yang sehingga 6 bulan. 

Selamat mencuba!

Kredit : http://precious-journal.blogspot.com & 
http://whenmayend.blogspot.com

13 comments:

Anonymous said...

nak tanya ni untuk baby yang dah 6m ke? if nak bg kat baby sitter camne ye? ape arahan kite nak cakap kat die?

surijunior said...

ye. ini untuk 6m+. nak bagi babysitter, kita handle macam handle EBM, dia pon kena panaskan macam mana dia handle EBM.

Selemat mencuba! :)

Anonymous said...

nak tanya kena panaskan macam EBM tu pe? dan kalo kita nk bagi baby 10m cm ais cream le ke?

surijunior said...

Ye dik, boleh handle mcm EBM. utk 1y+,bg mcm icecream pon sedapppp :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak farihah, susu segar tu cane?

Nazirah Azeman said...

kalu x silap sy fresh milk tu ade jual kat mane2 supermarket mcm dutch lady dlm kotak tuh

lynda said...

biasanya skali baby mkan bape kiub...mkan cmtu saja atau cmpur nasi.

lynda said...

biasanya skali baby mkan bape kiub...mkan cmtu saja atau cmpur nasi.

surijunior said...

is, ya mcm nazirah ckp dlm kotak tu.tulis fresh milk :)

Lynda, mkn macam tu je.tgk baby. 1-2 kiub dah memadai utk yg baru blajar. Kena try kat rumah,nanti kita dpt tau brp byk dia kenyang :)

Anonymous said...

klu baby 6bulan boleh guna susu formula yang anak selalu minum tu x? xyah pakai susu segar tu ..

Fairuza said...

Nak try... ;)

Anonymous said...

info yg berguna..tq :)

huangxh said...

20150523huangxh
ray ban sunglasses
burberry scarf
oakley sunglasses wholesale
gucci outlet online
michael kors
toms outlet
hollister clothing store
christian louboutin outlet
oakley sunglasses sale
replica watches
coach outlet online
tory burch outlet online
kate spade outlet
abercrombie
michael kors outlet
tory burch handbags
pandora jewelry
nike air max
coach outlet online
true religion