>

Tuesday, December 18, 2012

Memperkenalkan Makanan Pejal kepada Bayi

Credit to : mommy-qasehohara

Bila anda patut memperkenalkan solid food ke pada bayi anda?

- Seawal 6 bulan dengan syarat bayi telah bersedia.
- Terbaik diperkenalkan sehingga bayi berusia 6 bulan untuk memastikan baby mendapat sepenuhkan khasiat susu ibu.
- Jangan memperkenalkan bayi anda solid food pada umur terlalu muda kerana usus bayi yang masih belum matang bimbang akan menyebabkan masalah jangka masa panjang pada sistem penghadaman mereka.

Bagaimana anda tahu yang baby anda ready untuk menerima solid food?

1. Kawalan kepala : bayi anda mampu menegakkan kepala nya sendiri tanpa sokongan. ada yang kata leher bayi dah kuat.

2. Kehilangan "reflex penghasilan" : maknanya lidah bayi tu bersedia untuk menerima masuk makanan/benda ke dalam mulutnya. Jika belum bersedia, dia akan cenderung menolak makanan keluar dari ulutnya. Tu yang ramai ibu-ibu merungut bayi tak mahu makan bubur dengan sudu, tapi masuk dalam botol campur susu dia mau..ini kerana lidah bayi masih belum bersedia

3. Boleh duduk tanpa atau dengan sedikit bantuan: Maksudnya baby boleh duduk tegak - masuk dalam baby chair. Kenapa? supaya baby boleh menelan makan dengan mudah. Kalau baring, mungkin boleh tersedak or tercekik

4. Menunjukkan tanda-tanda mengunyah : Mulut & lidah bayi berkembang seiring dengan pertumbuhan sistem penghadaman mereka. Ini bagi memastikan bayi mampu menolak makanan dan menelan makanan tersebut.

5. Cepat lapar : Baby anda akan kelihatan lapar walaupun anda baru sahaja selepas menyusukan baby anda. Iaitu 8 to 10 kali menyusu dalam sehari. Dan kerap bangun untuk menyusu pada malam hari.

6. Keinginan untuk mencuba makanan yang dimakan oleh orang dewasa : Bayi anda akan mula menunjukkan minat terhadap makanan yang anda makan dengan memerhatikan anda memegang makanan, memasukkan & mengunyah makanan. ada baby yang meniru cara anda dan cuba mencapai makanan di tangan atau pinggan anda. hahaha biasa alami nya kan?

Apa itu 4 DAY WAIT RULE ?



"4 Day Wait Rule" adalah satu cara mudah untuk melihat jika ada tanda-tanda reaksi allergy or sensitif baby terhadap sesuatu makanan. Antara tanda-tanda allergy atau ketidak sesuaian makanan terhadap baby adalh seperti sakit perut, kembung perut atau masalah membuang air besar.

Memperkenalkan makanan baru, 1 jenis makanan dalam 1 masa pada tempoh 4 hari. Contohnya, memperkenalkan avocado pada hari Isnin dan tunggu sehingga hari Khamis untuk memperkenalkan 1 lagi jenis makanan yang lain. ( Rujuk kalendar di atas)

Adalah perlu untuk mematuh 4 day wait rule ini terutama bagi permulaan with solid food & terdapat sejarah keluarga yang mempunyai food allergy.

Soalan rutin: Sampai bila anda harus mematuhi 4 days waiting rule ini?
Jawapan: Bila baby berusia 9~10 bulan.

Jika anda atau pasangan anda mempunyai allergy kepada sesuatu makanan, cuba elakkan untuk memberikan makanan tersebut kepada baby anda kerana besar kemungkinan baby anda juga mewarisi sifat allergy tersebut.


TANDA-TANDA ALLERGY:
1. Ruam di muka (terutama di sekitar mulut) , bersin, selsema, batuk, bengkak bibir atau kesukaran bernafas (jarang sekali berlalu)

2. Tanda makanan sukar di process : perut kembung, kentut, cirit birit atau muntah beberapa jam atau beberapa hari selepas menikmati sesuatu makanan.

(berhenti dahulu memperkenalkan makanan tersebut dan cuba lagi beberapa minggu kemudian, Jika masih tidak boleh, makanan tersebut perlu dielakkan)


JANGAN BERIKAN BAYI ANDA SALT/SUGAR, DAIRY PRODUCT, EGG. WHEAT, CITRUS FRUITS, MAKANAN BERCENGKERANG & KEKACANG kerana makanan tersebut cenderung untuk membuat baby allergy.

Elakkan bijan & kekacang elakkan diberikan kepada baby anda sehingga berumur 3tahun.

Bagaimana cara penyediaan makanan baby?
Method: Steam (cara terbaik) , Merebus (elakkan merebus terlalu lama untuk mengelakkan kehilangan zat-zat yang berkhasiat.

Peralatan Memasak : Steamer, Blender & Slow Cooker atau dengan lebih mudah & ringkas gunakan baby food processor yang terdapat di pasaran ie: Philip Avent, Mebby Baby Chef Food Processor dll

Keperluan Baby : Bowl, Spoon, Bibs , Baby Chair

Happy Feeding! :)

6 comments:

Izyan said...

Tq utk info ini..sgt berguna...

surijunior said...

you are welcome. boleh sebarkan info, moga sama2 mendapat manfaat & pahala ilmu yang dimanfaatkan :)

Aida Norliza said...

Sgt menarik. Blh share info ni kat page kelab ibu dan bakal ibu. Sebagai panduan.

surijunior said...

Boleh.. sila, sila.. semoga bermanfaat :)

huangxh said...

20150523huangxh
ray ban sunglasses
burberry scarf
oakley sunglasses wholesale
gucci outlet online
michael kors
toms outlet
hollister clothing store
christian louboutin outlet
oakley sunglasses sale
replica watches
coach outlet online
tory burch outlet online
kate spade outlet
abercrombie
michael kors outlet
tory burch handbags
pandora jewelry
nike air max
coach outlet online
true religion
kate spade handbags
true religion outlet
ray ban outlet
true religion jeans
michael kors uk
burberry outlet online
chanel online shop
air max 90
cheap ray ban sunglasses
jordan shoes
caoch outlet
cheap jordans
michael kors outlet
oakley sunglasses
mont blanc pens
soccer jerseys
ray ban sunglasses
gucci outlet
ray ban glasses
michael kors bag

mao qiuyun said...

oakley sunglasses
tory burch outlet
discount oakley sunglasses
evening dresses
air jordan 13
marc jacobs
new balance shoes
nike free
abercrombie
lebron james shoes
mulberry uk
gucci outlet
kobe bryants shoes
ray ban sunglasses online
beats headphones
the north face jackets
michael kors outlet
louis vuitton outlet
indianapolis colts jerseys
babyliss pro
air jordan 11
arizona cardinals jerseys
ugg uk
cheap nhl jerseys
fred perry sale
vans shoes
green bay packers jerseys
minnesota vikings jerseys
michael kors handbags
burberry outlet, http://www.burberryoutletonlinestore.com.co
mont blanc pens
roshe run men
nike roshe
hollister canada, http://www.hollistercanada.com
new england patriots jerseys
five fingers shoes
tods outlet
pandora charms
louis vuitton
polo ralph lauren outlet
0805maoqiuyun