>

Tuesday, September 6, 2011

SHAKLEE merawat Gout

Testimoni ini adalah ihsan dari cik pau, berkesinambungan dari post saya mengenai gout
Link asal testimoni di sini ya : cikpau

Mengalami masalah gout? Kita lihat sebab2 terjadinya gout yang kini banyak berlaku di usia muda. Pesakit yang menghidapi gout mengalami peningkatan aras asid urik atau masalah penyingkiran asid urik, atau gabungan kedua-duanya sekali. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita yang sihat lumrahnya membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Namun bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dapat dibuang
dan berkumpul di dalam sendi.kali ini saya kongsikan pengalaman puan aula merawat gout bondanya... kita ikutikisahnya.

Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame 
berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase 
macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant 
stand it and cry...

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her 

pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the 
Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..
Alhamdulilah with GOD's will...AFTER 1 WEEK taking shaklee... she is getting 
better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining 
sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la 

muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

alhamdulillah... Pn Saidah ada anak yang sangat prihatin terhadap keperluan
 ibunya. apa yang Pn Saidah makan untuk merawat goutnya ialah

1. Alfalfauntuk menyingkirkan toksin secara lembut dari badan. Namun pengambilan 
alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.


2. Performance drinkmemastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan 
air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.



3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala 
yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.


4. Omega guardIni sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang 
sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. 
Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk

.

Menurut Pn. Aula lagi, ada satu bonus yang ibunya dapat iaitu nafas yang tidak lagi berbau. Masalah nafas berbau ini berpunca daripada penggunaan ubat2an untuk merawat penyakit gout ibunya, dan kini telah dihapuskan dengan penggunaan alfalfa. disamping itu, Pn. Saidah boleh bercakap tanpa mencungap2 lagi... Sungguh menakjubkan!!!
Saya rasa teruja dengan testimoni pn. aula kerana gout kini menyerang tak mengira usia akibat daripada amalan pemakanan yang kurang dititik beratkan. berikut saya sertakan panduan pemilihan makanan bagi permasalahan gout.

*ekstrak dari arthritis.about.com
Foods very high in purines include:
•hearts
•herring
•mussels
•yeast
•smelt
•sardines
•sweetbreads
Foods moderately high in purines include:
•anchovies
•grouse
•mutton
•veal
•bacon
•liver
•salmon
•turkey
•kidneys
•partridge
•trout
•goose
•haddock
•pheasant
•scallops
Semoga permasalahan gout akan terungkai dengan penggunaan vitamin shaklee. walaupun kita mengambil supplement, kita masih perlu mengawal pemakanan kita. sama seperti orang gemuk yang ingin kurus. walaupun mengambil ubat atau pil kurus tetapi tidak menjaga pemakanan dan kurang bersenam, misi mengurangkan berat badan tidak akan berjaya. hargai kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Jom sihat...!!

_________________